5 Mart 2008 Çarşamba

Sevgililer Operatörü AVEA ve Çift Sim Kartlı Gençler

Bir gün okulda arkadaşlarla oturmuş muhabbet ediyoruz, baktık karşıdan sevdiğimiz bir kardeşimiz geliyor. O da bize katılıyor, konuşmaya devam ediyoruz. Sonra arkadaşımız cep telefonunu çıkarıyor şöyle bir bakıyor, tekrar cebine koyuyor. Ardından diğer cepten bir başka cep telefonu çıkıyor ve suratında komik bir tebessüm oluşuyor. Biz de klasik erkek muhabbeti “Hayrola birader ne iş?” diye soruyoruz. O da “Ya biraderim yeni hat aldım, daha ucuz” muhabbeti yapıyor bize. Tabi bu lafın hemen ardından gerçeği öğreniyoruz. Kardeşimiz sevgili yapmış kendine muhabbetleri başlıyor. Eee, adam haklı 10 dakikası 2 kontör, beş yüz tane bedava sms var. Bırakın doya doya konuşsun yariyle.

Avea bu tip tarifeleriyle ve fiyatlandırma stratejisiyle büyük bir hızla yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. Aycell ve Aria ile birleştikten sonra ortaya çıkan bu operatör, piyasada kendini rakiplerine göre konumladırmakta ve reklamlarında da görüldüğü gibi onlarda dakikası 4 kontör bizde 2 kontör gibi karşılaştırmalarla kendisini göstermeye çalışmakta. Gerçekten bu tarifelerle epey büyük bir kesime ulaştı AVEA. Tabi bu pazarlama stratejisi sadece kendi piyasasını değil, bir başka piyasa olan cep telefonlarını da etkiledi. İnanılmaz bir şekilde, herkesin iki cep telefonu taşıdığını görür olduk. Ciddi anlamda telefon satışları arttı. Hatta bir gün arkadaşla bir alışveriş merkezine girdik. Ben X-Ray’den geçtim, cihaz ötmedi. Ardımdan arkadaşım geçti cihaz yüksek seviyede ötmeye başladı. Görevli geldi ve şöyle dedi: “Efendim kesici alet ya da silah varsa bırakalım lütfen”. Arkadaş iki telefonu çıkartınca adam da gülmeye başladı. E adam haklı gülmekte, ben de şahsen baya gülmüştüm bu duruma. Gerçekten de komik bir durum. Eskiden cep telefonu taşımayan bu insanlar, şimdi iki tane taşıyor. Ama itiraf ediyorum, bu insanların içinde şu an ben de varım.

Tamam, AVEA ucuz, iyi, güzel ama, bir yığın da kısıtı var. 10 dakikası iki kontöre konuşmak için en az 150 kontör yüklemek lazım, 30 gün sonra da bu hakkınız bitiyor ve aradığınız kişinin de aynı tarifeye kayıtlı olması gerek. Bu tarifede diğer operatörleri aramaksa dakikası 2 kontör. Her arayışınızda da 10 dakika konuşamıyorsunuz. Böyle böyle kontörler bitiyor, yeni kontörler alınıyor. Tabii, bu tarifeler belirlenmeden önce hepsinin hesabı kitabı yapılıyor, sonra reklamlarda bu kısıtlardan arındırılarak sunuluyor ve 10 dakikası 2 kontörü duyan koşuyor hat, kontör almaya. Hatta bir dönem 150 kontör bulunmuyordu ve bu nedenle insanlar 250 kontör almak zorunda bile kalıyorlardı. Gerçekten ucuz görünüyor ama adamlar bunu vatana millete hayır olsun diye yapmıyorlar, bir şekilde tarifelerde uyguladıkları kesintiler ve kısıtlarla iyi kar elde ediyorlar. Eğer gözünüze güveniyorsanız reklamlarda alttan hızla geçen o yazıları bir okumayı deneyin, bunu yaparak kendinizi bu tarifelerden koruyabilirsiniz.

Halkımız ise operatörlerin fiyatlandırmalarından cep telefonlarını kuşanarak korunmaya çalışıyor. Bu fiyatlandırmalar hem bulundukları, hem de ilişkili oldukları piyasaları etkiliyor ve yeni ürün gelişimine kadar varan bir etkiye sahip olabiliyor. Örnek olarak, çift sim kart takabildiğiniz telefonlar bu farklı fiyatlandırmalardan sonra, insanların iki telefon taşımasıyla birlikte ortaya çıktı. Gördüğümüz gibi bir pazarlama hamlesi çevresini bir çok yönden etkileyebiliyor.

Suratında o tebessüm olan arkadaş şu sıralar isyanlarda. Mesaj geliyor telefonuna. “Ne oldu abi ?” diyoruz. O da şöyle diyor: Artık beni hiç arayan yok, mesaj çeken yok, en yakın arkadaşım “Patlican!”. Kardeşim kimse kalmaz, AVEA’nın Patlican’ı kalır. Sen kontör almaya devam et, o seni bırakmaz, karşılıksız sever.

3 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Başka bir yerde daha sormuştum: Sizin jenerasyon ortalama ne kadar konuşuyor ceple?

bpsknbrkspamb dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
bpsknbrkspamb dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.