23 Nisan 2008 Çarşamba


“Banka Kartı” demek ne demek ?

Banka kartı, kart kullanıcısının bankasında açtırdığı vadesiz mevduat hesabındaki parasına ulaşmasını sağlayan bir üründür ve ATM’lerden vadesiz mevduat hesabındaki paralara ulaşım imkanı sağlar.Ayrıca, birçok kart kullanıcısının düşündüğünün aksine, hesaplardaki paralara ulaşmanın tek yolu ATM makinaları değildir. Bu makinalar dışında, neredeyse kredi kartı kabul eden tüm yerlerde “banka kartınızı" kullanarak alışveriş yapabilirsiniz. Ancak kredi kartından farklı olarak, bunu yapabilmeniz için hesabınızda para bulunması gerekmekte.

Son günlerde televizyonda ve otobüs duraklarında sıkça gördüğümüz "Bankalararası Kart Merkezi"nin (BKM) desteğiyle hazırlanan, Okan Bayülgen’in canlandırdığı Gandalf, Bob Marley, Einstein ve Marilyn Monroe karakterlerinden oluşan “Banka kartı demek, nakit para demek” ibareli reklamlarla banka kartı kullanma bilinci ya da alışkanlığı topluma aşılanmaya çalışılıyor. Yanınızda nakit paranız kalmadıysa ATM aramak yerine, cüzdanınızdaki banka kartıyla alışverişinizi tamamlıyorsunuz. Burada büyük bir kolaylık sağlandığı görülebilir. Ancak bu konuya bir başka açıdan da yaklaşabiliriz. Bildiğiniz gibi kredi kartınızın hesabında para bulunmasa bile alışveriş yapabiliyorsunuz ve zamanı geldiğinde ödüyorsunuz. Banka kartında ise durum farklı. Onu kullanabilmek için parayı hesabınızda baştan bulundurmanız gerekiyor. Yani kredi kartında bankaya borçlanırken, banka kartında, banka paranızı baştan alıyor. Para cüzdanınızda duracakken, bankalar sahip oluyor. Bir başka etkisi de tüketimin stresini azaltması. Şöyle ki cebinizden çıkarıp 50 YTL verirken mi daha rahat hissedersiniz, yoksa bir plastik kartı mı ? Tabiki de plastik kartı verirken daha rahat hissedersiniz. Bazen hiç paranız gitmemiş gibi de gelebilir size. Evet, bu da normal çünkü cüzdanınızda paranız yok, zaten hepsi bankada.


Burada da gördüğümüz gibi, sadece sahip olacağımız ürünler ve hizmetler değil aynı zamanda onlara ulaşmamızı sağlayan araçlar da pazarlanabiliyor. Tüketim alışkanlıkları değiştirilebiliyor ve tüketicilerin tüketirken psikolojik olarak rahat olmaları sağlanıyor.

2 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Zaten o psikoloji olmasa kimse bir şey almaz :)

Bu arada iki üç senedir anlatıyorlar bu debit card olayını, toplum hala alışamadı benim anladığım. Ya da kimse vadesizde para tutmuyor bankada (niye öyle bir enayilik yapsın o da ayrı tabii)

bpsknbrkspamb dedi ki...

Merhabalar

Öğrencilere verilen NEO isminde bir kart var, Akbank'ın. DEBIT Card ama bankanın anlaşmalı olduğu yerlerde kullanıldığında CHIP Para diye bir getirisi var sanırsam bu tarz uygulamalar ile vatandaşı teşvik ediyorlar.